Az Elektronikus Kampánylevél-archívum működési elvei

Egy nappal azután, hogy a köztársasági elnök bejelentette a 2006. évi országgyűlési választások időpontját, az OSA Archivum ismét megnyitotta elektronikus kampánylevél-archívumát. Az Archivum kérte mindazokat, akik email-en vagy SMS-en a választásokkal kapcsolatos üzeneteket kaptak, küldjék el azokat a megjelölt email címre, illetve mobil telefonszámra. Az üzeneteket az új országgyűlés alakuló ülésének napjáig, 2006. május 16-áig fogadtuk.

Az üzeneteket működési elveinknek megfelelően folyamatosan hozzáférhetővé tettük honlapunkon. A 2006. évi kampány üzenetei - csakúgy, mint a 2002. éviek - továbbra is elérhetők maradnak az interneten.

Gyűjteményünk egyszeri és megismételhetetlen képet rögzített a számítógépes és mobil kommunikáció használatáról a 2006. évi választások idején. Az archívum nem vett részt a választási kampányban, nem minősítette az üzeneteket, nem tet különbséget az üzenetek küldői között. Az elektronikus levelek szövege a továbbküldés során könnyen megváltoztatható, ezért a kapott üzenetek eredetisége, változatlansága nem garantálható. Az archívum célja a tájékoztatás és a kutatás támogatása.

Az OSA Archivum ezúttal sem rögzítette az email feladójának és címzettjének kilétét (a pártok, kormányszervek vagy a nyilvánvalóan tömeges propagandát folytató feladók kivételével), illetve SMS és MMS üzenet esetében nem rögzítette a küldő telefonszámát, szükség esetén pedig törölte az üzenetekben szereplő magánszemélyek azonosítására vonatkozó adatokat (a politikusok, közfeladatot ellátó személyek kivételével). Az üzeneteket anonimizált formában archiváljuk.

Az üzeneteket a beérkezésük sorrendjében folyamatosan dolgoztuk fel és tettük közzé. Az ismételten megkapott üzeneteket csak egyetlen példányban tettük fel honlapunkra és igyekeztünk kiszűrni a teljesen azonos üzeneteket. Variációk, kiegészítések, személyes kommentárok gyakran előfordulnak az üzenetekben, ezeket új üzenetnek tekintjük, ezért egyes szövegrészek többször is előfordulhatnak a gyűjteményben. Honlapunkra csak a nyíltan uszító, törvénytelenségre felbujtó vagy az emberi méltóságot alapvetően sértő üzeneteket nem tettük fel, azonban ezek az üzenetek is kutathatók az OSA Archívumban.